Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsregler och spelarkod


Tennisens regler finns samlade i

Tennisspelets regler - Tävlingshandboken

 


REGLER PÅ BANAN UTAN DOMARE

Ta med dessa regler ut på banan som referens.

Om du har svårt att bedöma om bollen är inne eller ute, skall du ge motståndaren poängen. Du skall inte spela om bollen.

Det är din skyldighet att döma alla bollar på din egen sida samt hjälpa din motståndare med domslut på hans banhalva om han begär hjälp med domslutet. Det är dessutom din skyldighet att döma mot dig själv på alla bollar som du klart ser att dom är ute på din eller motståndares planhalva.

Alla "ute" och "nätserve" måste sägas direkt (det skall sägas i samband med slaget eller innan returen har spelats färdigt) i annat fall skall bollen fortsättas att spelas på, så som om den vore rätt.

Be inte åskådarna om hjälp på domsluten.

Om du dömer ut en boll och sedan inser att du gjort ett misstag, skall du ge motståndaren poängen.

För att undvika att ni tappar räkningen skall servaren säga gameställningen innan (t ex 4-4) gamet börjar eller markera kulorna på domarstolen. Dessutom skall servaren säga gameställningen inför varje ny poäng i gamet.

Om spelarna inte kan komma överens om vad det står, skall de tillsammans räkna upp de senaste spelade poängerna och finna vid vilken poäng som de är överens om poängställningen. Från denna överenskomna poängställning skall matchen fortsätta.

 

Tappa inte tempo mellan bollarna, håll max. 25 sekunder mellan varje poäng och 90 sekunder vid sidbytena. Gnäll inte och visa inte heller på annat sätt dåligt sportmanship. Hjälp varandra att genomföra en bra tennismatch oavsett om du vinner eller förlorar.

Skulle en situation uppstå som ni ej kan reda ut tillsammans, skall tävlingsledningen tillkallas. Be inte åskådare eller föräldrar om hjälp.SPELARKODEN

Den bästa sorten av sportmanship begärs av varje spelare!

Det är ditt ansvar att förstå innebörden av nedanstående punkter när du deltar i en tävling som är sanktionerad av Svenska Tennisförbundet.

 • När du anmäler dig till en tävling skall du informera tävlingsarrangören om du deltager i en annan turnering med sammanfallande speldagar.
 • När du deltar i en turnering skall din inställning vara att alltid spela. Undantag endast vid sjukdom, skada eller akuta problem. Meddela tävlingsledning snarast möjligt om du ej kan spela.
 • Från det att matchen börjar skall spelet vara kontinuerligt, max 25 sekunder mellan varje boll. Alla försök att "maska" eller vila för att på så sätt återhämta sig från förlust av fysisk ork, är emot reglerna.
 • Medveten psykning för att störa din motståndare är förbjuden.
 • Åskådare, vilket inkluderar föräldrar, kompisar och tränare, är välkomna att titta och heja på matcherna. Deras roll är emellertid endast att vara åskådare och skall därmed inte på något sätt medverka i matchen (domslut, coaching m.m.). Coaching är endast tillåten i lagmatcher och då av lagets coach.
 • En spelare är förväntad att försöka spela det bästa den kan oavsett vad det står i matchen och oavsett vem som kommer att vinna.
 • En spelare förväntas behålla full kontroll över känslor och uppförande under matchen. Om du börjar tappa fattningen under matchen, kan du försöka följande:

      * Ta flera djupa andetag, andas ut långsamt och känn hur musklerna slappnar av.
      * Ladda därefter upp ny energi och försök tänka positivt.
      * Koncentrera dig på nästa poäng och strunta i irritationsmoment från din motståndare eller från omgivningen.
      * Bli din egen bästa vän - uppskatta dina bra slag och glöm de dåliga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:50 Skribent: Tuuli Amilon

 

KNAPP SO TOUR TEAM aug 2021.jpg

KNAPP SO TOUR TEAM Midi våren 2022.jpg

KNAPP SO TOUR nya loggan.jpg

Knapp beställ medaljer.jpg

Lejonet id aug 2021.jpg

PARA Tennis.jpg

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: kansli@tennisstockho...

Se all info

audistockholmnylogoredblackcmyk1.png

RS_PREMIUMTENNIS_By_Pos vit svart.jpg

Stefan Edbergs stiftelse mindre.jpg

AIM -X 320.jpg

Information 320.jpg

Team Bagel mindre.jpeg

Stockholms Idrottsgymnasium logga aug 2022.jpeg

VW_logo_2rad_RGB blue.jpg

Barbells.png

BTA logga 2016.png