Hoppa till sidans innehåll

Vad kan du kontrollera?


Din egen spelstil

Det finns en massa olika faktorer som gör att du spelar ”din spelstil”. Din tekniska styrka och svagheter, din fysiska kondition, din förmåga att röra dig, din personlighet, ditt temperament och din matchrutin. Allt detta bidrar till din spelstil.

Detta är inget försök att få dig att överge din spelstil och börja med en ny för att bli en bättre spelare. Istället vill jag att du använder dig av vad du har fast försök spela lite smartare.

 

Vad kan du kontrollera?

Solen, vinden, banans underlag, din motståndares beslut och handlande är exempel på saker som du inte kan kontrollera.  Visst kan du ändra ditt spel efter dessa omständigheter och påverka din motståndares beslut, men i stort, är detta saker som du inte kan påverka under en match.

Saker som du kan påverka är ditt svar på motståndares spel och ditt eget beslutstagande.

Till exempel bollriktning, skruv, tempo, hårdhet/tryck och bollbanan på dina slag samt den taktik som du använder.

Nyckeln till att vinna är att du koncentrera dig på saker som du kan kontrollera och dessutom att du tar bra beslut.

 

Kontrollera mitten av banan

Kontrollera banans mitt är grunden till alla taktiska strategier. Detta innebär att du måste lära dig att snabbt ta dig tillbaka till banans mitt.

Banans mittpunkt varierar beroende på vart du har slagit det tidigare slaget. (Låt din tränare visa detta på banan om du känner dig osäker på detta).

Vart du skall återvända på banan för att hitta rätt mittposition är beroende av två saker

 • vad för sorts slag som du slagit
 • vart du har slagit det. 
 • Detta är viktigt eftersom du därmed tar bort möjligheten för motståndaren att slå i den öppna banan medan du bygger upp poängen.

  Om du lämnar delar av banan öppen så ger du motståndaren chansen att ta kontroll och vinna poängen.

  Lär dig att ”se” var du befinner dig

  När du lyckats lära dig att hitta rätt ”mittpunkt” så kommer du att förstå varför det blir enklare att kontrollera mitten av banan.

  Genom att ”se” och ”känna banan” samtidigt som du ser bollen och motståndaren och antecipera (läsa) motståndarens nästa slag kommer du känna vart den ideala mittpunkten är.

   

  Tiden mellan slagen

  Den tid det tar för bollen att lämna ditt racket och nå motståndarens racket är den tid du har på  dig att återvända till banans ”mittpunkt”. Oftast tar det ca 1,5 sekunder för bollen att nå fram till motståndarens racket.  Frågan är hur långt du hinner springa på 1,5 sekunder? Troligtvis hinner du bara springa 2-3 steg!! Därför är det viktigt att du placerar dina slag så att du därefter har nära till mittpunkten och ger dig ett bra läge inför nästa boll.

   

  Olika positioner beroende på var du befinner dig på banan

  Nu kanske du förstår varför proffsspelarna spelar så mycket crosscourt slag från baslinjen. Ingen vill öppna banan för motståndaren i slagduellerna. De är mycket försiktiga med att slå bollen rakt efter linjen.

  Ingen av spelarna vill riskera att lämna banan öppen och därmed slösa onödig energi för att springa de där extra meterna för att komma till banans ”mittpunkt”.

  I början av matchen kan du ta ett beslut om det är bättre för dig att sträva efter forehandcross dueller eller backhandcross dueller. Välj det som ger dig mest övertag och som kan ge dig möjlighet att attackera motståndarens svagheter.  

   

  Från baslinjen

  Crosscourt slag fungerar bäst för att försvara din position medan du bygger upp poängen.

  När du slår en rak boll efter linjen bör hastigheten och höjden på bollen vara justerad så att du hinner ta en ny position så att motståndaren inte får chansen att slå mot en öppen planhalva.

   

  Anfallsslag mot nät

  ·        En rak boll efter linjen ger den kortaste sträckan för att få en bra position vid nät. Vilket begränsar motståndarens möjligheter att slå mot en öppen planhalva.

  ·        Om du får en ganska kort boll i mitten av banan fungerar det bra med att anfalla med en boll mitt på motståndaren (i magen på motståndaren). Detta gör att du kan ta en bra position vid nät och som begränsar motståndarens passerslag. Däremot måste du vara extra beredd på att få en hård boll mitt på dig. Upp med racket!

  ·        Det blir mer och mer vanligt att spelare klipper till anfallsslaget väldigt hårt och placerat. Motståndaren får svårt att hinna med och du får troligtvis goda möjligheter att döda din första volley.

  Framme vid nät

  ·        Om du inte är i läge för att döda din 1:a volley bör du behandla den som ett anfallsslag genom att slå den rakt efter linjen eller med bra längd för att skaffa dig en bra position för att sedan kunna döda med din 2:a volley eller med en overhead.

                                  

                                       

  Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:50 Skribent: ta

   

   

   

  Postadress:
  Svensk Tennis Stockholm
  Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
  115 41 Stockholm

  Besöksadress:
  Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
  115 41 Stockholm

  Kontakt:
  Tel: +46760065409
  E-post: This is a mailto link

  Se all info