Hoppa till sidans innehåll

Rullstolstennis


Stockholmsklubbar med rullstolstennis

 

Aktuellt

 

Mer info om rullstolstennis

 

Den som vill starta rullstolstennis i sin klubb kan kontakta Jan Hartman på Rönninge TK, som kan berätta mer. Förutom på Rönninge TK har Jan varit med och byggt upp rullstolssektionen på Solna TK.

 

Historik och fakta

Organiserad rullstolstennis infördes 1976 i USA av en kille vid namn Brad Parks. I USA finns cirka 7 000 spelare. I dag finns det cirka 20 000 spelare i världen.

World Team Cup, motsvarande Davis Cup, var det första internationella mästerskapet i rullstolstennis. Tävlingen hölls i Los Angeles 1985. Sverige har deltagit med ett herrlag sedan 1990.

Vid tävlingen i Polen 2003 och i Sverige 2007 då tävlingen arrangerades i SEB-SALK-hallen deltog Sverige med max antal lag. Herr, dam, junior och quadlag.

2003 tog Sverige sina första medaljer genom guld i juniorkassen. Under åren 2007–2012 har Sverige tagit brons, guld, brons, guld, brons, en fjärdeplats och nu senast ett brons i herrklassen. Quadlaget tog brons 2009.

Sporten kom med på försök i Seoul, Korea 1988 och har sedan 1992 i Barcelona varit en officiell sport vid Paralympics. Sverige har deltagit under alla år och vid Paralympics i Peking 2008 vann Sverige ett silver i herrdubbel och ett silver i quadsingel. Vid senaste Paralympics i London 2012 vann Sverige guld i herrdubbeln.

Mer än 50 länder är anslutna till Internationella Rullstolstennisförbundet (IWTA), som är en del av Internationella Tennisförbundet (ITF). Holland är för tillfället bästa nationen i världen.

Första sammanträdet för Rullstolstenniskommittén i Sverige hölls i Göteborg 2–3 november 1990, i samband med en nationell tränarträff för rullstolstennis. Samtidigt arrangerades en tävling för både nybörjare och spelare som tränat i ungefär ett år. Förutom deltagarna i den nybildade kommittén deltog även ett dussintal ledare från hela landet. Redan vid starten beslutades att rullstolstennissen skulle organiserar under eget SF, nämligen Svenska Tennisförbundet till skillnad från övriga handikappidrotter som var/är organiserade under SHIF Svenska Handikappförbundet.

 

I Sverige finns i dag ett 60-tal spelare som har sin ordinarie träning i hemmaklubbar såsom Ystad TK, Karlskrona TK, Westerviks TK, Kalmar TK, Ullevi TK, Götebors Lawn TK, Mark TK, TK SAAB, Norrköpings TK, Lillån TK, TK Hobby, Visby TK, Rönninge TK, Solna TK, Uppsala studenters TK, Falu TK, Umeå TK Piteå TK och Luleå TK.

I dag har vi 6 juniorer i åldern 10–18 år.

Rullstolstennis följer SvTF:s tävlingsregler utom på en punkt. Bollen får studsa två gånger. För deltagande i förbundets aktiviteter erfordras spelarlicens.

Jan Hartman

       

   

       

   

     

    

    

     

    

     

      

     

     

   

Uppdaterad: 18 MAJ 2015 12:04 Skribent: Tuuli Amilon

 

 

 

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: This is a mailto link

Se all info