Hoppa till sidans innehåll

Råd angående plötsliga dödsfall i idrotten


Efter uppmärksamheten runt ett särskilt fall finns bland annat följande länkar med information. Nedan ger också två läkare råd, bland annat om hur man kan förhålla sig till s.k. hjärtscreening.   

 
Ett tragiskt dödsfall inträffade för några år sedan i samband med idrottsövning, då en 13-årig pojke i Älvsjö avled vid en fotbollsträning. Riksidrottsförbundet har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att ta fram rekommendationer till såväl förbund och föreningar som oroliga föräldrar i syfte att förebygga plötsliga dödsfall. Mats Börjesson och Bengt Eriksson, båda läkare inom kardiologi, ger dock redan nu råd till oroliga ungdomar och föräldrar.   

 

Från från Riksidrottsförbundets hemsida:  

Hjärtscreening

Hur skall jag som orolig förälder bete mig ang. hjärtscreening av barn och ungdomar?

European Society of Cardiology har föreslagit hjärtscreening av elitidrottare. Dock avser den Europeiska expertgruppens rekommendationer tävlingsidrottare, och ej barn och motionärer.   

Bakgrunden är att det finns registrerat ett antal idrottare som avlidit pga hjärtåkommor. Dessa idrottare har i de flesta fall varit vuxna, vanligen på elitnivå. Enbart sporadiska fall är kända hos ungdomar. Det finns därför liten anledning till oro för symtomfria, idrottande barn och ungdomar. Hälsoeffekterna av regelbunden fysisk aktivitet överväger vida de små risker som finns med idrott.

 

Att tänka på om du känner oro

Men om du som ungdom eller du som förälder till en idrottande ungdom känner oro, hur skall du då göra? Det finns två viktiga saker att tänka på:   

    1.  Har det förekommit plötslig, oväntad död i släkten?
    2.  Har ditt barn känt av yrsel vid ansträngning eller svimmat? 
  

I bägge dessa fall bör du kontakta en barnklinik och få ditt barn undersökt. Om inte dessa besvär eller denna bakgrund finns föreligger ingen anledning till oro. Det finns också anledning till att varna för infektioner. En till synes banal "förkylning" med feber och allmän sjukdomskänsla kan någon gång också engagera hjärtat, det har blivit en hjärtmuskelinflammation (Myocardit). Därför skall man inte idrotta när man är sjuk och ha en tillräckligt lång konvalescens innan träning återupptas. Och då bör träningen börja försiktigt och sedan successivt stegras i intensitet. Och man skall aldrig tävla när man har en infektion! Om du fortfarande är orolig, prata med din läkare om detta.

Med vänliga hälsningar
 

Mats Börjesson
Med dr och överläkare i kardiologi
Östra sjukhuset, Göteborg
Bengt O. Eriksson
Professor emeritus i barnkardiologi
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg

 

Folksam är idrottens försäkringsbolag. 1,6 miljoner idrottsaktiva är försäkrade genom Folksams samarbete med idrottsförbunden. Det första avtalet med idrottsrörelsen tecknades 1936. Samarbetet med Riksidrottsförbundet, dess distriktsförbund och specialidrotter är ryggraden i Folksams samarbete med idrottssverige. Läs mer på www.folksam.se 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:50 Skribent: ta

 

Sommarbanor.jpg

KNAPP SO TOUR nya loggan.jpg

Knapp beställ medaljer.jpg

 

PARA Tennis.jpg

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: kansli@tennisstockho...

Se all info

 

Audi logga 284x159.jpg

RS_PREMIUMTENNIS_By_Pos vit svart.jpg

Stefan Edbergs stiftelse mindre.jpg

Team Bagel mindre.jpeg