Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Små tips


Tränartips nr 23 till Stockholms tränare

 

Den här gången bollar jag över lite småtips som du kan ge till dina juniorer med lämplig spelstyrka. Tycker du att tipsen är värdelösa kan du arkivera dom i det "Runda arkivet".

Anders Heimklo

 

När du spelar från bakplan:

Du ska ha som mål att försöka slå tre bra slag i rad. (Viktigt är att du först fått ihop dina grundkunskaper. Bl a ska du utan problem kunna spela bollen många gånger över nät utan att slå en "unforced error").

Dagens tennis bygger mycket på att din forehand är ett vapen. 65-70% av banan bör täckas med forehand samt att backhanden är ett stadigt komplement.

Om du inte har en "kanonbra" forehand ska du inte deppa ihop för det. Utveckla istället dina favoritslag så mycket som möjligt. Stefan Edberg är ett bra exempel på detta.

Kolla på proffsen, de tar ett splitstep före varje slag, precis när motståndaren börjar sin framåtsving. I genomsnitt kommer du under en poäng att behöva ändra riktning 3–4 gånger inom 5 sekunder om du spelar på hardcourt. Det är därför oerhört viktigt att du har bra balans. Genom att göra ett splitstep före varje slag hjälper det dig att få bästa möjliga balans innan du rör dig mot nästa boll.

60–70 % av slagen som du slår bör vara crosscourt så att du styr spelet. Spela crosscourt för att ditt spel ska bli stadigt och konsekvent, för skapande av vinklar samt för bättre täckning av banan.

Utveckla din spelstil genom att spela som de internationella juniorerna gör. Använd aggressivt toppade bollar, så att motståndaren måste backa långt bakom baslinjen. Om/när motståndaren tappar längden avancerar du in i banan med ett grymt bra fotarbete och tempoväxlar med en hård, relativt flack forehand som du följer efter till nät. Variera den flacka forehanden med att vinkla ditt slag eller slå en stoppboll.

Så gott som samtliga slag som du slår ska du försöka att "markera" tydligt. Alltså, när du toppar ska du toppa väldigt mycket och högt över nät och när du slicar så är det en vass slice som du slår. Slår du hårt så slår du mycket hårt. Bollar du, så bollar du högt över nät o.s.v. Detta lär man sig inte på en dag, men tids nog kommer du att utveckla en ny vinnande spelstil, som för närvarande är unik bland svenska juniorer.

Som du troligtvis redan vet, så är det en mycket högre risk att slå en rak boll pga nätet är högre, banan är kortare, samt att det dessutom är svårare att sedan täcka banan. Att slå en rak boll efter det att du först slagit en vinklad och bra boll bör göras med den inställningen att vinna poängen. Detta kan du inte göra varje gång du får chansen, utan högst 25-30% av gångerna, eftersom du statistiskt sätt kommer att "torska" på att spela alltför många raka.

Kom ihåg! Oftast är det så att om du slår ett rakt grundslag utefter sidlinjen, så kommer din motståndare att försöka slå bollen där du inte står.

När din motståndare har bra längd på sin boll (bollen landar 1,5 m innanför baslinjen) ska ditt enda alternativ vara att försöka slå tillbaka en boll med bra längd.

Om motståndaren slår en långsam boll på din backhand ska du försöka runda bollen och slå en attackerande forehand (om forehand är ditt favoritslag). En forehand från backhandhörna är svår för din motståndare att se var du ska lägga den. Den går lätt att dölja. Slå endera en avig forehand (crosscourt) eller en aggressiv rak forehand. Om du slår en avig forehand har du stor chans att få slå ännu en forehand på nästa slag.

Om du har en tvåhandsbackhand, bör du även kunna slå en enhandsslice. Fördelarna är bl a variation av bollbana, variation av skruv, tempoväxling, vilket kräver mindre fysisk kraft att slå än en enhandsslice (energi sparande). Använd även enhandsbackhand för att nå bollar som är svåra att nå på backhandsidan eller vid en approch och i backhandvolley.

Har man anlag för en bra enhandsbackhand ska men definitivt välja en sådan. Alltför många svenska juniorer spelar tvåhandsbackhand. Utomlands är enhandsbackhand betydligt mer vanligt bland juniorerna. Bland världsstjärnor dominerar enhandsbackhanden.

En bra, enkel och fungerande taktik är att helt enkelt slå tre gånger på motståndarens backhandsida och sedan slå en på forehandsidan. Detta framkallar ofta ett misstag från motståndarens sida.

Från bakplan ska du se till att aldrig slå i nät. Som utgångsställning bör du försöka befinna dig mellan baslinjen och en meter bakom baslinjen om du spelar på Plexipave eller Bolltex underlag. Spelar du på grus kommer utgångsställningen vara något längre bak.

Modern tennis innebär att alla korta bollar som landar i mittplan ska du se som en chans att göra ett anfallsslag eller att slå ett dödande slag eller vinkla ut motståndaren så kraftigt så att han/hon får springa väldigt mycket för att nå bollen.

När du har chansen att ta några steg in i banan. När motståndaren slår en kort boll som landar mitt i banan, ska du bedöma hastigheten, och på vilket sätt som bollen kommer att studsa. Därav kan du bestämma följande:

     1. Om det är en lågt studsande boll (knä höjd) kan du välja att ett "Approch shot" där du följer efter bollrikningen på bollen, när du går på nät. Nyckeln till en bra approch är att anfallsslaget har bra längd. Det är lättare att täcka nätet efter det att du slagit ett rakt anfallsslag längs sidlinjen. Gör ett crosscourt anfall bara om det är ett överraskande slag eller att det får motståndaren att springa en väldigt lång sträcka innan han/hon når bollen.

     2. Om det är en högre studsande boll (mellan höften och axeln). ska du satsa på att döda bollen med ett hårt och flackt slag.

     3. Beroende på motståndarens position och balans, så kan en stoppboll vara ett bra alternativ.

 

 

När du servar

Du ska sträva efter att ha en hög procent (över 60 %) av första servar med tryck i som sitter. Detta medför att servaren får avsevärd taktisk fördel p g a det konstanta tryck det sätter på mottagaren.

Om du är högerhänt och möter en högerhänt motståndare borde du använda en slicad 1:a serve som sticker iväg ut från banan när du leder med 2 poäng (30-0 eller 40-15).

Om du är vänsterhänt ska du använda dig mycket av den utåt slicade serven vid serve i den udda serverutan när motståndaren är högerhänt. Denna serve borde varenda vänsterhänt spelare skaffa som sitt specialvapen.

Placerade servar ger den bästa utdelning. Hårda servar borde därför bli ditt andra alternativ. Om du inte servar som Sampras, Philippoussis, Krajicek eller Ivanisevic så borde du endast försöka att klippa till en maximalt hård och flat serve 20 -25% av gångerna. Istället borde du alltså spara på krafterna och använda mer skruv och placering.

Om du upptäcker att en speciell skruv eller placering eller att en viss höjd på bollen besvärar din motståndaren, ska du använda just detta på de viktiga poängerna.

Bra klipp i serven med uppföljning till nät s k Serve & volley taktik kan användas som ett ständigt återkommande vapen vid varje poäng, precis som Stefan Edberg spelade, (vilket för närvarande är en "utdöende spelstil" bland proffsen).

Bland juniorspelarna måste denna spelstil anses vara unik, om det nu överhuvud taget är någon som spelar så. Mer vanligt bland 14 åringar och äldre, är det med en servare som inte är en sådan utpräglad "nätrusare" som Stefan utan en servare som lever mer på överraskningsmomentet. Dessa spelare överraskar genom att följa upp serven med att gå på nät då och då på första serven men även ibland på andra serven. Den högerhäntas "toppspinn kickserve" vid servande i den udda rutan kan framtvinga en svag retur från en hög backhand vilket kan ge möjlighet till en någorlunda enkel volley.

Ta tid och programmera vart serven ska slås innan serveritualen börjar. Ta även tid på dig inför 2:a serven. Titta mot serverutan och din motståndare så att du fokuserar dig på vart du ska sätta serven.

Träna mycket serve. Säkerhet, tryck, placering, variation och olika skruvar. Träna på att få en vass 2:a serve med bra "toppspinn kick".  Serva hårt rakt in på kroppen på motståndaren när det är en viktig poäng, eftersom du inte vill ge motståndaren chansen till att slå en vinnande retur. Alternativ 2 är att slå en hård men slicad serve mot motståndarens höft på backhandsidan.
(Enda undantaget är om du möter t ex Byron Black som älskar att få hårda bollar rakt emot sig eftersom han har tvåhandsfattning på båda sidorna.)

 

 

När du returnerar

Fotarbete och timing. Utgångsställningen kan till en början vara en - två steg bakom baslinjen, men kontakten med bollen bör ske innanför baslinjen. Känn efter var timingen sitter bäst samt hur returen blir. Gör ett split-step så att du landar med den främre delen av foten exakt när motståndarens serve träffar bollen. Kom djupt ner i benen för att få bättre balans och styrka.

Mot motståndare med mycket bra första serve, ska du framför allt sträva efter att få tillbaka returen så att det blir spel om bollen.

Crosscourt returer är oftast bättre än raka returer. Det är nämligen lättare att därefter täcka resten av banan när servaren klipper till sitt nästa slag från baslinjen.

Mot en motståndare som stannar kvar på baslinjen är det effektivt med långa svävande returer.

Mot en mycket bra servare vid ställningen 30 lika, 40 lika eller 30-40, är det bra att satsa extra på returen även på första serven (det är en kalkylerad risk som du tar).

Mot serve & volley spelare ska du chippa/blockera en kort låg crosscourt retur eller satsa på en hård rak retur.

Rör dig 1–3 steg framåt mot andraserven för att sätta press på motståndare.

Var beredd att runda din backhandsida för att slå en forehandsretur på 2:a serven som sätter motståndaren under stor press. Speciellt på viktiga poänger (30 lika, 40 lika eller 30-40). Detta är ett skrämsel agerande som borde användas mycket mer, speciellt i flicktennisen.

Andra serven i flicktennisen kan ofta attackeras mycket hårt, med försök till att slå en vinnarretur. Oftast är det nämligen det den enda korta bollen som dyker upp under hela slagduellen.

Överraska med att slå en anfallsretur med nätuppföljning, speciellt på viktiga poänger.

Prova en stoppbollsretur på en andra serve när du ligger under med 0-30 eller 0-40 för att bryta förlorar-trenden. Detta kan störa motståndarens rytm något eller åtminstone få motståndaren att springa.

Den korrekta mentala inställningen som du ska ha inför motståndarens svaga andraserve bör vara "Detta borde vara min poäng, jag har övertaget".

Uppdaterad: 21 AUG 2010 14:50 Skribent: ta

 

KNAPP SO TOUR TEAM aug 2021.jpg

KNAPP SO TOUR TEAM Midi våren 2022.jpg

KNAPP SO TOUR nya loggan.jpg

Knapp beställ medaljer.jpg

Lejonet id aug 2021.jpg

PARA Tennis.jpg

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: kansli@tennisstockho...

Se all info

audistockholmnylogoredblackcmyk1.png

RS_PREMIUMTENNIS_By_Pos vit svart.jpg

Stefan Edbergs stiftelse mindre.jpg

AIM -X 320.jpg

Information 320.jpg

Team Bagel mindre.jpeg

Stockholms Idrottsgymnasium logga aug 2022.jpeg

VW_logo_2rad_RGB blue.jpg

Barbells.png

BTA logga 2016.png