Hoppa till sidans innehåll

Thyra Taune University of San Francisco, (USF).

15 MAJ 2019 08:50
Thyra var en av stockholmsspelarna som valde att fortsätta sin satsning på tennis
  • Uppdaterad: 15 MAJ 2019 08:50

Varför valde du att söka till college i USA?

Jag har alltid älskat att spela tennis och kände mig långt ifrån klar med att träna och tävla efter gymnasiet. För mig har det varit viktigt att kunna balansera tennis och skolgång vilket verkade än mer utmanande efter gymnasiet då valet, om jag ville stanna kvar i Sverige, stod mellan att satsa proffs och resa runt själv till olika turneringar, vilket kräver en hel del resurser, eller att studera på universitet och trappa ner på tennisen. Därför var collegetennis ett perfekt alternativ för mig där jag kunde få både tennis på hög nivå samt universitetsstudier. Dessutom var jag efter trean i gymnasiet, som många andra, sugen på ett byte av miljö. Min storebror spelade även tennis i USA i ett år så jag fick upp ögonen för collegetennis när jag var och hälsade på honom och tog del av hans erfarenheter.

Hur förberedde du dig innan du åkte till college?

Innan jag åkte till USA tränade och tävlade jag på som vanligt. Eftersom jag gick i ett gymnasium utan idrottsinriktning som inte var särskilt flexibelt vad det gällde att vara borta från skolan tävlade jag alltid som mest på sommaren när jag hade sommarlov. Sommaren innan jag åkte till USA spelade jag sommartourerna runt om i Sverige och försökte även att spela de få utomhus hardcourt tävlingar som fanns i Sverige. Dessutom tränade jag en del på hardcourt som förberedelse för college där all tennis spelas på hardcourt. Jag hade flera vänner som också skulle åka till USA samma höst som jag, varför vi var i samma båt och kunde träna och förbereda oss tillsammans. Utöver träning och tävling var det en hel del administrativt som behövde göras, allt ifrån att välja kurser till att ordna visum.

Vad var skillnaden att komma från skola/tennis i Sverige till college i USA?

Det fanns mycket som var nytt och annorlunda med att komma till college i USA men i min erfarenhet var en av de största skillnaderna att jag inte längre behövde prioritera mellan studier och tennis utan utgångspunkten var att de skulle kombineras. På college i USA fanns alla resurser och möjligheter för att kunna maximera både sin träning och skolgång. Dessutom var lärarna mycket tillmötesgående vad gällde att vara flexibla med skolarbeten som krockade med tennis och liknande. Ännu en skillnad är den idrottskultur som generellt finns i USA och specifikt på college. Atleter fick mycket uppmärksamhet i USA, vilket jag inte var van vid. Om någon gjorde en bra prestation i sin sport på college uppmärksammades det av skolan, coacher, lagkamrater, lärare och övriga studenter. Jag gick på en relativt liten skola men vad jag har förstått så är uppmärksamheten och uppskattningen som atleter får på stora skolor än mer påtaglig.

I min erfarenhet var en annan skillnad med collegelivet bekvämligheten. Jag hade visserligen mycket hjälp av mina föräldrar hemma men det var ändå en hel del som man behövde tänka på. I college kändes det som mycket sköttes automatiskt särskilt när jag bodde i dorms, t.ex. träning, tävling, resor, skola, mat, träningsgrejer, rehab, läkarundersökningar osv. I schemat fanns inplanerat tennis och fys varje dag och man behövde bara dyka upp på rätt tid. Detsamma gällde skolan. Denna aspekt uppskattar jag särskilt såhär i efterhand när jag studerar på svenskt universitet, där majoriteten av inlärningen görs genom självstudier. Tävlingsschemat var också bestämt och allt administrativt som kommer med det var ordnat, som resor, boende, osv. Även tränings-och tävlingskläder, skor, senor m.m. fick man så fort det behövdes. Många av skolorna som var större till storleken än den skolan jag gick på har ännu mer resurser vad gäller utrustning.

När det kommer till tennisen var en av de stora skillnaderna att matcherna spelades i lag, vilket var både roligt och annorlunda. Dessutom tränade vi med laget, dvs. samma personer, mer eller mindre varje dag, vilket skiljde sig från hur min träning hade sett ut hemma på KLTK där jag tränat med både tjejer och killar av olika åldrar och nivåer.

Eftersom jag gick på en skola i San Francisco reste vi runt mycket och tävlade i Kalifornien. En stor skillnad gentemot Sverige var därför miljöerna man fick tävla i. Hemma i Sverige är ju inomhussäsongen lång vilket innebär många olika inomhushallar som inte alltid är jätteinspirerande. På college var det ofta väldigt spännande att se de olika anläggningarna som kunde vara helt otroliga. Jag tyckte också det var härligt att kunna spela utomhus året runt.

Till college i USA kommer studenter och atleter från olika delar av världen, vilket var ännu en skillnad från i Sverige då jag enbart umgicks med personer från Sverige.

Vilket college gick du på?

University of San Francisco, (USF).  

Hur ser en vanlig skoldag ut på college?

Eftersom jag fick lägga mitt skolschema själv såg veckorna och dagarna lite olika ut från termin till termin. Det som var mer eller mindre fast i schemat varje termin var tennis och fysträning. Vår tennisträning med laget var klockan 12:30-15 varje dag och strax efter klockan 15 hade vi fysträning tre dagar i veckan. En dag i veckan hade vi löpning på morgonen klockan 06:15 och en dag i veckan hade var och en individuals (privatträning med tränaren) när det passade i schemat.

Jag gillade att ha morgonklasser så generellt sett hade jag en eller två klasser på morgonen innan tennisträningen och ibland en klass efter tennisträningen på eftermiddagen. Andra föredrog att ta det lugnt på morgonen och vara ledig innan tennisen och hade istället klasser på eftermiddagen och kvällen. För vissa kurser var utbudet av tider inte lika stort och då var jag tvungen att ta den tid som passade, exempelvis kvällsklasser till klockan 22. Det sista året gillade jag att lägga schemat så att jag inte hade några klasser på fredagar. Det var ofta lätt att anpassa sitt schema efter egna preferenser. 

Hur såg ett vanligt träningspass ut?

Innan träningen började värmde laget upp gemensamt. Uppvärmningsprogrammet såg mer eller mindre likadant ut under alla år. Träningen inleddes med antingen en singel-inbollning eller en dubbel-inbollning beroende på vad tränarna hade för upplägg på träningen. Tränarna hade vanligen olika inriktningar för olika dagar, så en dag var säkerhet, en dubbelträning, en intensitet, en matchspel, m.m. Dessa olika inriktningar kunde variera men en dag i veckan fokuserade vi vanligen på drills där tränaren matade bollar, en dag spelade vi matchspel (ofta fulla träningsmatcher mot varandra) och en dag dubbelträning.

Träningarna kunde såklart se väldigt olika ut. Det som främst var nytt för mig med träningen i USA var hur mycket dubbel vi spelade. Minst ett helt träningspass i veckan var ägnat åt dubbel-drills och oftast mer än så. En övning som jag var särskilt förvånad över mina första träningspass var ”the hot seat” som tränarna kallade den. Övningen gick ut på att en person skulle stå så nära nätet som möjligt medan de övriga i laget stod på andra sidan och blev matade upplägg av tränaren för att slå det hårdaste de kunde på nätspelaren. Jag var heller inte van vid att träna så mycket drive-volley som vi gjorde i USA. Nästan varje träning spelade vi någon typ av drive-volley drill.

Beskriv hur det är att ingå och spela för ett lag?

Jag tycker att bland det bästa med collegetennisen i USA är att man spelar just i lag. För en individuell sport som tennis är det inte helt vanligt att man får känna på lagkänsla. På ett sätt var det som att plocka det bästa från en individuell sport och en lagsport, eftersom den individuella prestationen fortfarande var relevant då man hade sina egna matcher, ranking och statistik att motiveras av samtidigt som lagets prestation tillsammans var viktig. Det är väldigt inspirerande att spela i lag eftersom man inte enbart spelar för sig själv utan även för lagkompisar, tränare och skola. Tränarna var mycket noggranna med att alla under sina matcher och efter matcherna stöttade och hejade på sina lagkamrater. Därför var det alltid hög energi under matcherna, vilket var roligt.

Jag tror även att det är nyttigt att det finns intern konkurrens mellan spelarna i laget om att spela exempelvis första singel. Detta gör det mer motiverande att träna och göra sitt bästa på träningen. Eftersom man spenderade så mycket tid med sina lagkamrater på träning, tävling och resa lärde man känna varandra mycket väl och kunde stötta varandra. Sedan fanns det såklart stunder när det var jobbigt att behöva umgås så mycket med samma personer, exempelvis när det blev tjafs i laget men det löste sig alltid och var något man lärde sig att hantera.

Hur tycker du att collegetiden utvecklat dig som spelare och människa?

Att åka till college i USA var för mig första gången jag flyttade hemifrån, varför jag lärde mig en hel del om att vara mer självständig och allt praktiskt som kommer med att bo själv, hitta boende, betala räkningar, planera handlingar osv. Första året bodde jag i dorms, vilket var en perfekt mjukstart till att flytta hemifrån då man fick mycket hjälp av skolan och athletics. Dessutom lärde jag mig att bli mer disciplinerad och att inte skjuta upp saker och ting till sista sekund som jag gjorde i gymnasiet. Man hade ganska mycket på schemat, framförallt under våren då vi reste och tävlade nästan varje vecka. För att kunna klara både träning, tävling, fys och skola gäller det att man utnyttjar tiden maximalt och har en bra planering som man följer.

Jag läste även dubbelt i skolan under en tid vilket gjorde att jag verkligen inte hade tid att skjuta på saker. Att jag lärt mig att vara mer disciplinerad har verkligen gynnat mig nu när jag studerar och deltidsarbetar i Sverige. Utöver detta var det mycket värdefullt att lära sig engelska flytande och att vara bekväm med språket samt att få erfarenhet att umgås och samarbeta med människor från olika länder och kulturer. När det kommer till tennisen blev jag otroligt matchtränad, särskilt på våren, eftersom vi fick spela flera matcher varje vecka. I och med att det var lagmatcher utsattes man ofta för pressade situationer, exempelvis hände det att man var sista matchen som spelades och att det var den avgörande för hela lagmatchen, att det var många som tittade på eller att publiken för motståndarlaget var högljudda och störande. På så sätt utvecklades den mentala biten. 

Har du några tips att ge till spelare som är intresserade att åka till college?

Först och främst är det alltid skönt att börja i tid. Det är en hel del att tänka på dels när det handlar om att komma i kontakt med skolor och vidare när det är gjort är det mycket administrativt som ska göras bl.a. skriva SAT och TOEFL, skicka in application, leta upp gamla intyg och betyg, vaccinera sig, ordna visum osv.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att spela in en tennisvideo som får en att se ut som en så bra tennisspelare som möjligt. Jag själv insåg inte hur viktig tennisvideon var eftersom jag utgick från att tränarna på de olika skolorna ändå skulle fokusera mest på ranking och matchresultat. Jag har dock sett många spelare som fått stipendium till skolor högt över deras nivå baserat på en video som fått dem att se mycket bättre ut på tennis än vad de egentligen är. 

Vidare om man känner någon som spelar på ett specifikt college som är av intresse kan det vara bra att kontakta den personen dels för att få höra om dennes erfarenheter och dels för att uppvisa sitt eget intresse. Exempelvis så fort någon spelare från Norden mailade min tränare bad hon mig och min svenska lagkamrat att säga vad vi tyckte om spelarens nivå och om personen i fråga skulle kunna tänkas passa i laget. Jag spelade även träningsmatcher mot många recruits som kom till skolan och berättade sedan för tränaren vad jag tyckte. På så sätt väger ofta spelarna i lagets omdömen ganska tungt. Dessutom kan det såklart vara bra att ta kontakt med en collegespelare/ före detta collegespelare för att få svar på frågor, hjälp med ansökan eller liknande.

Jag åkte aldrig på några besök men jag vet många kompisar som gjorde det och tyckte att det var mycket hjälpsamt. Det är ju mycket lättare att få en bild av skolorna och förstå vad man själv vill om man får uppleva det.

Det kan också vara bra att ta ställning till om man tror att man behöver/vill ta hjälp av en agent eller organisation med ansökningsprocessen. Jag har hört både om de som tyckt det varit bra att ta hjälp och de som inte varit nöjda med agenten/organisationen. Jag hade hjälp av en agent som helt ärligt inte tillförde så mycket och som jag nog klarat mig utan.

Till sist tror jag det viktigaste är att fundera ut vad man själv vill. Det finns massvis med olika skolor av alla olika nivåer och storlekar. De högst rankade skolorna i USA, tennismässigt, har många spelare som senare spelar på touren medan det finns skolor i både division 1, 2 och 3 som håller relativt låg nivå och sedan finns alla nivåer däremellan. Det kan vara bra att bestämma om man vill vara stjärna i laget och vara säker på att man får spela alla matcher eller om man vill spela i ett lag som håller så hög nivå att man behöver kämpa för en plats i line-up. Andra faktorer som kan väga in är ju skolans akademiska meriter, storleken på skolan, kanske föredrar man en större eller mindre skola, osv. Jag exempelvis ville bo i en stor stad. Därför var läget en bidragande faktor till varför jag valde skolan jag gick på, som låg mitt i San Francisco.

Har du några häftiga minnen från college tiden att dela med dig av?

Jag har många häftiga minnen från collegetiden, både från tennisen och utanför tennisen. Några av de mest minnesvärda stunderna från tennisen var när jag slog min första rankade spelare, när laget fick sin historiskt högsta ranking och min senior-day där jag och mina två lagkamrater blev uppmärksammade och alla våra vänner var och tittade på. Utöver tennisminnen gjorde vi mycket roligt, bland annat roadtrips till Santa Barbara, LA, Las Vegas och skidorter i Lake Tahoe.

Mina absolut starkaste minnen är dock från San Francisco där vi bodde. Jag älskade staden och det är nog den jag saknar mest. Som tur är umgås jag fortfarande med många vänner från collegetiden och var t.ex. precis i Alperna och åkte skidor med fem av dem. Dessutom träffade jag min nuvarande sambo på college.

Text: Thya Taune

Skribent: Lena Kubicska
Epost: This is a mailto link

 

KNAPP SO TOUR nya loggan.jpg

Knapp beställ medaljer.jpg

 

PARA Tennis.jpg

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: kansli@tennisstockho...

Se all info