Hoppa till sidans innehåll

Smedslättens nya tennishall

18 SEP 2013 08:31
Till helgen spelas Pirres Pokal på Smedslättens LTK. Tävlingen spelas i den nya hallen som ersatt den gamla slitna anläggningen. Efter många års drömmar, ett utgående bygglov för vintrarnas barracudatält och en intensiv insats av medlemmarna, stod hallen klar 2011. Nu finns bara ett problem: Hallen är redan för liten.
  • Skapad: 18 SEP 2013 08:31

Smedslättens LTK är en av Stockholms äldsta klubbar. Bildad redan 1914 och hette i början Äppelvikens TK. De första åren hade man banorna på olika adresser i trakten, men sedan början av 1930-talet har man funnits med fem banor där den nya hallen nu står. På 1960-talet kom barracudatälten. De var tre stycken, och restes och togs ner med medlemmarnas hjälp varje höst och vår.

         

Klubben hade redan länge haft planer på att bygga en hall, och för drygt tio år sedan ställdes behovet på sin spets. Barracudatälten var slitna, och det tillfälliga bygglovet skulle gå ut 2011.

En av dem som varit med i hallprojektet sedan 2003 är Per Leopoldson, ordförande i klubben till och med 2012.

 

Vad behövdes ni för att komma i gång?

– Det gällde att skapa en organisation, att hitta engagerade eldsjälar som mer långsiktigt ville arbeta med det här, berättar Per Leopoldson.

 

Medlemmarna fick också en stor roll när det kom till ekonomin. Insamlingar ordnades, man sålde kontraktsrätter och ett antal medlemmar gick in med medlemslån, som bara de gav sex miljoner kronor. Banklånen kunde sen tas till 60 % av byggets kostnad.

 

Kunde kommunen hjälpa till?

– Näe, säger Per Leopoldson, vi var tvungna att helt lita till egna resurser. Kommunen gjorde klart att de inte på något sätt kunde hjälpa till med bygget. I stället kan man säga att kommunen försämrade villkoren för oss. Vi hade arrenderat tomten för en krona om året, men arrende godkändes inte av banken som säkerhet för lån. Vi fick ta över marken med tomträtt, och den kostar oss hundratusen kronor per år. Dessutom fick vi betala rätt mycket för den nya detaljplanen.

 

Det hade tagit tio år att få igenom ändringen av detaljplanen. Kommunen hade haft en önskan om att använda marken för bostäder och förslag fanns att bygga tennishallen i Stora Mossen istället. Men de planerna försvann, och så småningom var den nya detaljplanen klar, med den nya hallen inritad där den nu står.

 

Hur planerade ni hallen?

– Vi kontaktade en arkitekt, en före detta medlem, som engagerade sig och ritade bygget. Sen anlitade vi också inredningsarkitekter för att få en trivsam utformning av hallen. Inredningen betyder mycket, det tycker jag man ska tänka på när man bygger nytt, berättar Per Leopoldson.              

                Smedslättens LTK ritning

Bild: Blisab

 

Klubben gick ut med offertförfrågningar till ett tiotal byggföretag, varav tre var intressanta. Avtal skrevs i början av 2011 och den gamla anläggningen stängdes i april varefter bygget påbörjades. Under sommaren restes hallen, banorna anlades och ekonomidelen blev färdig sist. I november 2011 hölls en ordentlig invigning, bland annat med besök av före detta tennisproffset Niklas Kulti.

              

Smedslätten 2011 bygget
Bygget inleds. Per Leopoldson håller i spaden. Foto från SLTK:s hemsida

 

Vad har varit svårast med projektet?

– Det svåraste, skulle jag vilja säga, har varit att skapa en organisation som bygger på långsiktighet. Och att hitta eldsjälarna.

 

Några lärdomar?

– Nja, det har varit hårt arbete, och allt har gått bra, men nu ser vi att hallen blev för liten. Vi har blivit trångbodda. Medlemsantalet har ökat och det är ekonomiskt positivt. Vi kan börja amortera och just nu undersöker vi möjligheterna att bygga ut hallen, över de två utebanorna som ligger intill, avslutar Per Leopoldson.

 

 

Film om klubben

Journalisten och tennistränaren Tobias Hedwall har gjort en film om klubben och invigningen, "Presentation av Smedslättens Lawn Tennisklubb, SLTK". Till FILMEN.

 

Sagt om hallen:

– När jag kommer in i en hall brukar jag tänka, har jag lust att spela här? Och det har jag i Smedslättens nya hall. Den är välkomnande, snygg och man ser att det finns aktivitet och engagemang i klubben.  /Anders Heimklo

 

Smedslättens LTK int
Foto: Rundbom Arkitektur

Skribent: Tuuli Amilon

Stockholmsserien

2019-2020

Anmälan öppen!

Rookieserien

11-13 år - 2019

      

                             

                             

                                                                                                                                                                                                          

                                                                 

Här är klubbar i Stockholm som söker nya medarbetare.   

 

 

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: This is a mailto link

Se all info