Hoppa till sidans innehåll

Från stålställning till limträbalkar

09 SEP 2013 12:20
I veckan spelas Regionstävling F12 på Rönninge TK. Tennishallen i Rönninge är nästan ny, en stabil konstruktion med limträbalkar. Den byggdes efter den ödesdigra kvällen i februari 2010 när den gamla hallens stålkonstruktion gav vika för snö och rasade in. Klubben fick samla sina krafter, hyra in träningsgrupperna i andra hallar och börja planera återuppbyggnaden.
  • Skapad: 09 SEP 2013 12:20

Det är en kväll i februari 2010. Vintern är ovanligt kall, och snön har fallit i flera veckor. I tennishallen i Rönninge pågår det spel och träning på de tre banorna, som vanligt. Plötsligt hör spelarna ett gnisslande knakande ljud. Och de ser hus taket i hallen börjar vika sig. De tar sig alla mot hallens väggar och kan bara se på hur hela taket, sektion för sektion kollapsar. Några av spelarna blir instängda och får invänta räddningstjänsten som hjälper dem ut. Alla är oskadda men, förstås, ordentligt omskakade.

 

Tennishallen med läktare var helt förstörd. Konstruktionen av stål, utan bärande mittpelare, hade inte orkat med all snö som samlats på taket. I vanliga fall brukade snön rasa av tältdukstaket av sig själv. Och någon skottning var heller inte möjlig eftersom det inte gick att gå på taket. Hallen hade byggts på 1980-talet som golfhall och saknade därför bärande pelare i mitten. 1991 flyttade Rönninge TK dit med sin verksamhet.

 

Rönninge TK 2010 takras
Kvällen den 3 februari 2010, Tennishallen (bakom ekonomibyggnaden) har rasat ihop.

 

Samma kväll som raset skedde var klubbens ordförande, Björn Möllersten, på plats och kunde bara konstatera förödelsen. Först och främst tacksam över att ingen spelare kommit till skada.
"Vi måste titta över det här naturligtvis och bygga upp det här på nytt sätt" sa Björn Möllersten samma kväll till Sveriges Radios reporter.

 

RönningeTK takras feb 2010 a
Rönninge tennishall, februari 2010.

 

Händelsen gav eko i medierna. Sveriges Radio, SVT:s ABC, TV4 och flera dagstidningar hade inslag och artiklar. Under samma vecka hade redan flera andra idrotts- och industrihallar rasat runt om i Sverige. Det var ovanligt mycket snö, överallt.

 

För Rönninge TK började nu intensivt ett arbete. Dagen efter raset samlades styrelsen. Lördagen därpå kallades alla medlemmar till möte. Målsättningen var klar. Hallen skulle byggas upp, så fort som möjligt. Kommittéer tillsattes för olika delar av arbetet.

 

Rönninge 2010 ny hall b
Den nya hallen är rest, inre arbeten pågår.

 

– Det var lätt att få medlemmarna att ställa upp och hjälpa till. Både med tekniska och ekonomiska kunskaper, men det uppstod också en diskussion bland medlemmarna med olika uppfattning om den nya hallens storlek, berättar Björn Möllersten.

 

För att inte få ett totalt avbrott i all verksamhet gällde det att snabbt hitta andra lokaler för träningsgrupperna. För de yngsta hyrde klubben timmar i skolans gymnastiksal, där det var lätt att sätta upp minitennisnät. Deras lektioner kom i gång redan veckan efter raset. För de äldre juniorerna och vuxenträningen hyrde klubben in sig i Bollhallen i Södertälje.

 

Ekonomin

 Fanns det någon försäkring?

– Den vanliga försäkringen gav ingenting, så som hallen varit konstruerad, men tack vare ett tillägg vi hade, en allriskförsäkring, fick klubben 450.000 kronor. En droppe i havet, säger Björn Möllersten.

Klubben tog kontakt med Salems kommun. Förhoppningen var att få kommunen att gå i borgen för de lån som måste tas. Det blev mycket diskussioner med ett antal möten, och klubben fick argumentera ordentligt för sin sak. Och kommunen krävde också att klubben skulle vara enig.

 

Rönninge 2010 ny hall s
Under läktaren.

 

Klubben hade under våren bildat bolaget Rönninge TennisCenter AB. Rönninge TK äger alla aktierna i bolaget och hyr nu banorna av dem. Bolaget bildades bland annat för att kunna göra momsavdrag för det kommande bygget.

 

Tre eller fyra banor?

En fråga som tidigt ställdes var: Skulle man bygga en hall med tre eller fyra banor? Tre banor var givetvis billigare och en hall skulle vara klar redan i augusti. Eller fyra banor, dyrare och färdigt i november?

– Vi hade haft kö till klubben med våra tre banor och det var fullt möjligt med beläggning på fyra banor, vilket i slutändan skulle ge bättre ekonomi, berättar Björn Möllersten.

Det fanns olika meningar i klubben om antalet banor, men det extrainsatta årsmötet i juni 2010 röstade för alternativet med fyra banor. En lite större risk, men sundare i längden, var inställningen.

 

I juni 2010 kom så kommunens beslut om att godkänna borgensåtagandet. Kommunen har nu också två adjungerade i styrelsen för Rönningen TennisCenter AB.

 

Bygget

Redan kort tid efter hallraset gick klubben ut med offertförfrågningar. Vem kunde bygga en 3000 m2 stor hall med läktare? Den skulle byggas på samma plats som den gamla och byggas ihop med ekonomibyggnaden med omklädningsrum, kansli, shop och kafé som helt klarat sig vid raset.

Hallens konstruktion skulle bäras upp av limträbalkar, med ett antal mittpelare (se bilden överst).

Valet gick till byggföretaget Fastec, som på sin hemsida nu beskriver det som: ”Nybyggnad av tennishall, 4 banor, samt ombyggnad tak mm för befintlig omklädningsdel.” Fastec hade erfarenheter från åtskilliga stora byggen för idrott och industri, bland annat en multisporthall i Huddinge.

 

Under våren hade resterna av den gamla hallen forslats bort och den 23 juni togs första spadtaget i det nya hallbygget. Samtidigt inleddes renovering av ekonomibyggnaden.

 

Rönninge 2010 ny hall f
Den nya hallen.

             

På knappt 10 månader var hallen rest, med limträbalkar som bärande konstruktion, ny ventilationsanläggning, ny fys/uppvärmningsbana, ljudabsorberande material i taket och nyrenoverad ekonomibyggnad.

Den 27 november 2010 slogs den första bollen. Hallen var invigd.

 

Mer info

På Rönninge TK:s hemsida finns åtskilligt av arbetet med hallbygget dokumenterat, se Rönninge TennisCenter/Om hallbygget. Där finns bland mycket annat mötesprotokoll, ritningar och inte minst en Bygglogg med bilder som beskriver hur arbetet fortskrider.

 

För den som vill veta mer finns möjligheten att vända sig till Lasse Ekelund, som varit delaktig i planeringen av hallbygget. Han svarar gärna på frågor av mer byggnadsteknisk art. 070-655 46 80, mail: This is a mailto link

 

Rönninge 2010 ny hall g
Uppvärmningsbana under läktaren i nya hallen.

                   

Rönninge TK 2010 nov invigning
Rönningen tennishall invigd. Rönninge TK:s Stefan Jacobsson, och ordföranden i Rönninge TennisCenter, Per-Anders Lundin.

           

             

               

            

                         

Skribent: Tuuli Amilon

Stockholmsserien

2019-2020

Anmälan öppen!

Rookieserien

11-13 år - 2019

      

                             

                             

                                                                                                                                                                                                          

                                                                 

Här är klubbar i Stockholm som söker nya medarbetare.   

 

 

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: This is a mailto link

Se all info