Hoppa till sidans innehåll

Ellagård har invigt sin nya tennishall

22 OKT 2013 12:36
En av Stockholms allra nyaste tennishallar finns i Ellagård i Täby och invigningen hölls under festliga former i helgen. Planeringen av hallbygget har pågått i mer än två års tid. En del av finansieringen hämtar man hem med det nya uppvärmningssystemet.
  • Skapad: 22 OKT 2013 12:36

Ellagårds TK fick sina tennisbanor på 60-talet. Vintrarnas barracudatält, som håller i cirka 20 år innan de måste bytas ut, kom på 70-talet. Det senaste tältet kom på 90-talet och var lappat och lagat.

Planer på att bygga en egen tennishall hade funnits i decennier. Men ekonomin och grannars invändningar hade hittills satt stopp, berättar Max Mennfort, styrelsemedlem i Ellagårds TK och projektledare för bygget.

– Med den delvis nya och föryngrade styrelse som tillträdde för ungefär två och ett halvt år sedan under vår nya ordförande Susanne Allgårdh, lades fullt fokus på att bygga en ny hall, i stället för att byta ut det slitna tältet, berättar han.

Ellagård vice ordf och ordf 2
Vice ordförande Max Mennfort och ordförande Susanne Allgårdh vid invigningen.

 

Hallen skulle byggas på samma plats som vintrarnas barracudatält, men krävde ändå ny detaljplan. Här försenades projektet med ungefär ett år, efter överklaganden från några närboende. De enstaka överklaganden som till slut fanns kvar, fick avslag och den nya detaljplanen godkändes.

Under tiden hade också förhandlingar förts med Täby kommun om kommunens möjlighet att gå i borgen för klubbens banklån.

– Vi fick visa upp en mycket gedigen ekonomisk kalkyl för kommunen och banken som visade att klubben hade kapacitet att genomföra den ekonomiska planen, säger Max Mennfort. Och därför fick vi också bygga kostnadseffektivt. Hallen bärs upp av en stålbalkskonstruktion som är klädd i gummiduk. Vi använde flera olika entreprenörer, vilket krävde mer arbete med projektledningen men gav lägre kostnader och bättre slutresultat.

Klubben bildade bolag för hallbygget och det är bolaget som äger hallen. Tennisklubben och de som har abonnemang hyr sin bantid av bolaget. Marken är arrenderad med ett 25-årskontrakt.

– Antalet banor är detsamma, så verksamheten har egentligen inte expanderat genom bygget, men vi välkomnar förstås fler abonnenter till morgnar och dagtid. Den stora förändringen är kvalitetshöjningen på belysning och underlag.

– Dessutom var det viktigt att få ett klubbhus. Vi har egentligen aldrig haft någon klubblokal. Nu har vi fått ett klubbhus på 135 m2 och jag hoppas att det blir en riktig samlingsplats för våra medlemmar och inte minst juniorerna.

Ellagård klubbhus
Det nya klubbhuset.

 

Klubben installerade bergvärme redan för fem år sedan, men barracudatältet krävde även extra oljeeldning till en dryg kostnad för klubben varje år. Med den nya hallen har man kunnat skrota oljeeldningen och energibesparingen finansierar en väsentlig del av hallbygget.

Ellagård ny hall int 2

 

– Vår byggmetod var väldigt tidseffektiv och därmed även kostnadseffektiv, betonar Max Mennfort. Grundarbetet kom i gång efter att vårsäsongen slutat i maj. Under juni-juli byggdes hallen, sen anlades banorna och klubbhuset byggdes upp. Banorna var spelbara och klubbhuset inrett redan till höstterminens början i mitten av september.

 

På frågan vad som varit svårast med hela projektet svarar Max Mennfort:

– Jag vet inte om det var svårast, men vi lade i alla fall väldigt mycket tid på att välja bra och erfarna rådgivare och på att utvärdera olika entreprenörer. Det lönade sig verkligen under genomförandefasen.

 

Invigningen

300 medlemmar var med på den festliga invigningen av hallen den 19 oktober. Bland annat spelades en uppvisningsmatch mellan Henrik Holm (nr 17 i världen 1994) och Magnus Gustafsson (nr 10 i världen 1991 och 1994).

 

Ellagård Henrik Holm invigningsservar mot Magnus Gustafsson
Henrik Holm slår en av hallens första servar vid invigningen.

 

Ellagård invigningen spelarintervju
Klubbordförande Susanne Allgårdh intervjuar Henrik Holm och Magnus Gustafsson vid invigningen.

 

 

Klubbfakta

Ellagårds TK har ungefär 550 medlemmar, med 300 barn och 100 vuxna i tennisskola. I den nya hallen finns tre banor med Greenset-beläggning, och utomhus, intill hallen, finns två grusbanor.

Ellagårds TK logga

Hemsida

 

 

 

     

Skribent: Tuuli Amilon

Stockholmsserien

2019-2020

Anmälan öppen!

Rookieserien

11-13 år - 2019

      

                             

                             

                                                                                                                                                                                                          

                                                                 

Här är klubbar i Stockholm som söker nya medarbetare.   

 

 

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: This is a mailto link

Se all info