Hoppa till sidans innehåll

Väsby Tennisklubb från 1947 och framåt

02 DEC 2014 13:58
Väsby Tennisklubb ska inom kort gå samman med Stora Wäsby TK. Väsby TKs ordförande Roland Anderssons ger en exposé över klubbens historia.
  • Skapad: 02 DEC 2014 13:58

Väsby Tennisklubb in i historien


Väsby Tennisklubb grundades 1947 av Lennart Grahn. Lennart var även en av initiativtagarna till den första HSB-föreningen i Upplands Väsby. Tennisbanorna har allt sedan dess legat vid stationen och blivit näst intill en symbol för området. Klubben hade som mest fem utebanor (på samma plats), men blev av med en bana i samband med att Väsby-ån delvis drogs om. Nu flyttar banorna till Stora Wäsby Gård i samband med att klubben går ihop med Stora Wäsby TK. Ett blad i Väsbys och Stockholms Tennisförbunds historia har vänts, men ett nytt skrivs.

Tennis spelades i Upplands Väsby redan före Väsby TKs bildande, men då av tjänstemän på det gamla bruksområdet nere vid Väsby station. Arbetarna spelade pingis i vakthuset vid infartsgrinden till området. Där låg för övrigt också Väsby IK:s fotbollsplan, som sedan länge flyttats till Vilundavallen. Väsby TKs bildande innebar att tennisen blev tillgänglig för fler: tjänstemän, arbetare, barn och ungdomar i Upplands Väsby kunde alla börja spela tennis på ett och samma ställe. Tennis i sig är sedan länge också en folksport.

För Väsby TK var det viktigt att tennisen skulle kunna utövas spontant. Det skulle bara vara att "svänga ner", köpa en kupong och spela, eller prata över en kopp kaffe. Banorna var alltid bemannade. Utebanorna hade även en betydelse för andra klubbar och föreningar i Väsby, som anordnade bl.a. grillning och egna "mästerskapsturneringar" där. Spontanidrott bland barn och ungdomar efterlyses nu av folkhälsoskäl. För Väsby TK var alltid bredd och tillgänglighet viktigast.

Bredd och tillgänglighet innebar dock inte att klubben försakat möjligheterna till elitspel. Klubben vann mycket goda resultat på elitnivå. Väsby Tennisklubb hade under alla år en framgångsrik elit som nådde både nationella och internationella framgångar. Både juniorer och seniorer gavs tidigt möjlighet till europaspel med mål att nå ATP. 1987 nådde en av medlemmarna, Ulf Stenlund, åttondelsfinal i Franska Öppna, en av tennisvärldens fyra Grand Slam- turneringar. Ulf vann även en ATP-titel i Palermo 1986 och en dubbeltitel i Bari 1987. Ulf var som bäst rankad 23:a i världen. SM-guld och andra titlar bärgades av juniorer, seniorer och veteraner. Klubben spelade även Europafinal för veteraner i Frankrike. Även på Nordisk nivå bärgades seniortitlar, som t.ex. genom Björn Schröder (f.d. Johansson) i Hangö-spelen i Finland. Klubben hade 2014, trots att nedläggningen av banorna var ett faktum, kvar ett veteranlag i elitserien. Sammantaget måste detta vara tämligen unikt för en så pass liten tennisklubb med så starkt begränsade resurser och utan direkta kommunala anslag under alla år. Vi kunde dock disponera kommunens mark för banorna i alla år utan hyra. För vilket vi givetvis är mycket tacksamma.

Yngve Floberg, som var Väsby TKs ordförande i 36 år, gjorde stora uppoffringar och var egentligen den som låg bakom de största framgångarna, bl.a. genom att packa bilen full med unga spelare och själv köra runt mellan olika turningar i Sverige och Europa. Yngves son Niclas Floberg skötte samtidigt klubbens kansli, var tävlingsledare och därtill framgångsrik spelare och tränare under flera decennier. Enskilda medlemmar bidrog till verksamheten genom att gå in med privata donationer och genom att hjälpa till nere vid banorna när så krävdes. Tävlingsspelet ute i Europa lade även grunden till att flera spelare efter den aktiva karriären kunde arbeta med tennis eller med ”vanligt” arbete nere på kontinenten. Väsby Tennisklubb tog även emot tennisspelare från övriga Europa, vilka bereddes tillfälle att kombinera tävlingsspel med studier på högskolan. Yngve Floberg öppnade sitt hem för dessa och andra spelare. Till andra medlemmar, som bör nämnas vid namn hör John Ålander och Gunnar Wahl, som varit klubbens sekreterare respektive kassör i mer än två decennier. Ett stående inslag nere vid banorna var annars ett dubbelgäng, som trots spel och doping i form av kaffe och bullar i över 35 år, aldrig nådde mer än något KM i äldre gubbklassen. Kanske en prestation i sig? Man tränar på än och kommer väl så att göra oavsett vad som händer här i världen.

Väsby TK arrangerade turneringar på både nationell och internationell nivå. 1986 och 1987 arrangerade man en internationell ATP/Satellitturnering dit tennisspelare från hela världen kom. Klubben arrangerade även SM spel för pojkar och på förfrågan av Tennisförbundet under en lång följd av år Kalle Anka-finaler för både pojkar och flickor från Stockholmsområdet. Många generationer av tennisspelande flickor och pojkar från hela Stockholmsområdet har omvittnat fina minnen av Väsby Tennisklubb, den fina tennismiljön i Upplands Väsby och familjen Floberg. I övrigt arrangerade man Väsbyspelen, en turnering på nationell elitnivå med prispengar, där även Davis Cup-spelare deltog. Under några år hette turneringen Marabou Cup, efter huvudsponsoren Marabou.

Under många år hade klubben ett veckolångt träningsläger på Mallorca, som var öppet för alla – elit, barn, ungdomar, juniorer, seniorer och veteraner. Av alla internationella och nationella segrar var det kanske ändå en vinst i den interna dubbelturneringen på Mallorca, som gav den högsta statusen i klubben – vilket säger en del om klubbens sociala tyngdpunkt. Ett fint minne från Mallorca var när klubbens elitlag vann över Norges Davis Cup lag i en spontant arrangerad träningsmatch. Norges DC-lag råkade vara på samma anläggning. Om Norrmännen återvänt till samma plats förtäljer inte historien, men Väsby gjorde det – år efter år. Vi har oförglömliga minnen från Mallorca där vi kunde kombinera bra tennis med en festlig samvaro över alla gränser. Den årliga Ålandsresan med styrelsemöte och en verkligt modern femkamp hör också till klubbhistorien, om än inte tennishistorien. En av grenarna där var att ”kasta gris”. Där hjälpte garanterat, varken bra bollsinne eller forehand i världsklass.

Väsby Tennis hade som mest runt 600 medlemmar. Klubben anordande då gruppspel och tennisskola vintertid i kommunens olika gymnastiksalar. Flera av barnen i tennisskolan nådde elitnivå, tidigt uppfångade av Yngve och andra i tennisskolan. Utbildningen av tennislärare, som var spelare i klubben, drevs både internt och externt för att klara av de många barn- och ungdomsgrupperna i tennisskolan. I samband med att klubben fick möjlighet att arrendera Campushallen flyttades hela vinterverksamheten dit. Allt vinterspel kunde då samlas till ett ställe vilket innebar en nytändning, inte minst ekonomiskt, eftersom strötider och kontrakt kunde tecknas vintertid. Hallen blev på kort tid också en social mötesplats för medlemmarna vintertid. Speciellt blev den det på helgerna då tennisskolan genomfördes och kaffe och bullar fanns att tillgå för skjutsande föräldrar och andra nyfikna - återigen Yngves och Niclas förtjänst. Klubben arrenderade även två utebanor utanför hallen, vilket innebar att Väsby TK under några år även hade 7 utebanor förutom hallens 3 banor. Tragiskt nog var det ändå detta som till slut kom att besegla klubbens öde.

Hela vinterverksamheten tvingades av ekonomiska skäl att läggas ner när ägaren sålde hallen till Friskis och Svettis. Klubben hade inte ekonomiska muskler nog för att kunna konkurrera. För klubben förde detta med sig att tennisskola, gruppspel, den traditionsrika juldubbeln, Kalle Anka finaler och KM inomhus och social samvaro vintertid försvann i ett slag. Banhyrorna i gymnastiksalarna hade under tiden blivit för höga för att det skulle vara realistiskt att starta om på nytt. Medlemsantalet störtdök. Endast ett 70-tal medlemmar var kvar då kommunen sade upp utebanorna 2014. Man hade sålt ”vår” mark till JM.

Tennisintresset gick dock inte ner, det bara kanaliserades om – inom kommunen. Tennis hade ju spelats i Väsby redan innan klubbens bildande och tennisintresset ibland invånarna är stort. Förutseende nog hade nämligen ägaren till Stora Wäsby Gård på eget initiativ ett 10-tal år tidigare låtit bygga en ny tennishall med två banor på sina ägor. Stora Wäsby Tennisklubb hade bildats för att driva tennishallen och tennisverksamheten där. Tennisspelare i Väsby fann där ett nytt hem för sin vinterverksamhet inkluderande gruppspel och tennisskolor. Sommartid hade ”gamla” Väsby TK fortfarande kvar 3000 spelartimmar på de gamla sommarbanorna - trots ”vintertappet” återvände ”våra” gamla spelare sommartid.

Samarbetstankar började gry. Inom ”lilla” Väsby fanns ju nu både en vinterklubb och en sommarklubb. Tankar, som till en början verkade helt orealistiska. Flera alternativ till ett samarbete prövades, men förkastades. Verkligheten trängde sig dock på: två inomhusbanor räckte helt enkelt inte till för att täcka tennisbehovet vintertid, då även en växande tennisskola och gruppspel skulle beredas plats. Samtidigt var sommarbanornas existens hotad av kommunala fastighetsintressen. Paradoxalt nog blev det därför kommunens beslut att lägga ner sommarbanorna, som blev lösningen. Om klubbarna skulle kunna samarbeta kunde vi, enligt kommunen, komma åt allt: 2 nya inomhusbanor för spel vintertid och 4 ersättningsbanor för sommartennisen på grus. Och allt på samma plats på Stora Wäsby gård där den ”gamla” hallen redan låg. 67 års väntan på direkta kommunala anslag hade lönat sig: ordspråket ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” fick plötsligt mening.

Vad detta kommer att betyda för både skolungdomar och andra i Upplands Väsby inkluderande Norrort är inte svårt att förstå: ökade möjligheter till en aktivare och rikare fritid, ett socialt sammanhang, bättre folkhälsa, stora möjligheter till spontandriven idrott i en unikt kulturell miljö, samvaro över ålders- och könsgränser och sist men inte minst större möjligheter för duktiga ungdomar att ta riktigt stora segrar framöver. Dessutom ges större möjligheter att åter arrangera större tennisturneringar. Vi är därför övertygade om att Väsby Tennis kommer att låta höra tala om sig i ännu högre grad i framtiden. Tillsammans har ju båda klubbarna nära 100 års erfarenhet av tennis på både elit och breddnivå. Erfarenheter som nu läggs ihop under det naturliga namnet: Stora Wäsby Tennisklubb, döpt efter platsen för den nya anläggningen för både vinter och sommartennis.

Väsby Tennisklubb in i historien – men för framtids segrar – kanske man kan säga.

 

2014-10-20
Roland Andersson
Ordförande i Väsby Tennisklubb.

Väsby Tennisklubb in i historien (pdf)

 

 

 

 

 

 

 

 

Skribent: Tuuli Amilon

Stockholmsserien

2019-2020

 

Rookieserien

11-13 år - 2019

      

                             

                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                

Här är klubbar i Stockholm som söker nya medarbetare.  

 

 

 

 

 

Postadress:
Svensk Tennis Stockholm
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Besöksadress:
Kungl. Tennishallen, Lidingövägen 75
115 41 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46760065409
E-post: This is a mailto link

Se all info